Здоров'я набагато більше залежить від наших звичок і харчування, аніж від лікарського мистецтва. (Джон Леббок) Щорічно, 16 жовтня, відзначають Всесвітній день здорового харчування. Його мета – залучення уваги громадськості до проблем харчування в сучасному суспільстві.За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, 80 відсотків усіх захворювань пов’язані тією чи іншою мірою з харчуванням, а 40 відсотків з них пов’язані безпосередньо з фактором харчування людини, інформує портал Ділова Мова. Розглянемо кілька правил здорового харчування:
|
Харчування
4 кроки до здорового харчування
Он-лайн курс на платформі Prometheus ПРО КУРСЧому ми їмо? Здається, відповідь на це питання проста – їжа потрібна нам для життя. Але чи їмо ми лише для того, щоб жити? У кожного з нас є улюблена страва, кожен прагне іноді з’їсти те, чого, мабуть, не варто було б. Чи варто? Що ми насправді знаємо про правильне харчування? Купа міфів, безліч легенд та ще більше заборон – саме це складає знання про здорове та правильне харчування. Ми – те, що ми їмо, і настав час розібратись, як же харчуватись правильно. Для цього вам знадобляться лише чотири прості кроки, і їх ви опануєте впродовж нашого курсу! В онлайн-курсі «4 кроки до здорового харчування» ми зібрали кращих українських експертів – дієтологів, гастроентерологів, нутриціологів, терапевтів і психологів. За 4 тижні ви опануєте базові засади здорового харчування, які зможете застосовувати щодня. Більше жодних міфів! Настав час харчуватись правильно! МЕТА КУРСУМи прагнемо показати вам, як за чотири прості кроки змінити власне харчування, щоб краще почуватися і ставати здоровішими щодня. Наша команда намагалася зробити курс максимально цікавим, насиченим та практичним. Але результат буде залежати від вас – наскільки ви зможете впровадити отримані знання у щоденне життя. СТРУКТУРА КУРСУТиждень 1. Чому ми відчуваємо голод і для чого їмо? Як працює наше тіло і мозок? Як відрізнити голод і апетит? Погляд лікаря і психолога. Тиждень 2. Що таке «Тарілка здорового харчування»? Які продукти мають щодня бути у нашому раціоні? Що і коли варто пити? Чи можна запивати їжу? Скільки води варто випивати на день? Тиждень 3. Які продукти і речовини можуть нам нашкодити? Цукор, сіль, жир – наші вороги чи друзі? Що точно не варто додавати до своєї тарілки? Які основні правила харчової безпеки? Тиждень 4. Як правильно побудувати свій раціон? Скільки прийомів їжі має бути на день? Як виглядає здоровий перекус? Як бути здоровим і при цьому не зациклюватися на харчуванні? Як втримати і впровадити в життя всі отримані знання? ПОШИРЕНІ ЗАПИТАННЯСкільки коштує курс?Курс є повністю безкоштовним. Викладачі можуть рекомендувати навчальну літературу, щоб ви могли поглиблено вивчити будь-яку тему, але й доступних в рамках курсу матеріалів буде достатньо для успішного його завершення. Все, що вам знадобиться, – доступ до мережі Інтернет на швидкості, достатній для перегляду відеолекцій. Чи зможу я отримати сертифікат по завершенню цього курсу?Так! Успішно складіть всі завдання курсу й отримайте сертифікат про його завершення. В який час будуть проходити заняття?Відеолекції, завдання та форум курсу будуть доступні в будь-який час. Перейти до курсу 4 кроки до здорового харчування |
ПРОЕКТ «ПРОЗДОРОВЕ»

Завантажити повний текст рекомендацій
Завантажити Тарілку здорового харчування (jpg)
Завантажити Тарілку здорового харчування (pdf)
Довідка:
"ПроЗдорове" – це масштабна загальнонаціональна платформа, що містить інформацію про прості кроки, які допоможуть покращити здоров’я кожного українця. Розроблені в рамках програми Рекомендації зі здорового харчування для громадськості схвалені МОЗ України та Центром громадського здоров’я МОЗ України. Спираючись на практики провідних країн світу, експерти зробили їх зрозумілими та доступними для застосування у повсякденному житті громадян. Яким має бути збалансований щоденний раціон, що входить до переліку необхідних організму продуктів, як розраховувати розмір порцій, які страви можна вважати здоровими, - про це та багато іншого на www.prozdorove.com.ua.
Вживай вчасно
Які продукти краще вживати на сніданок, а які залишити на вечерю.
5 продуктів, які не можна їсти на сніданок . Моє здоров'я / https://moyezdorovya.com.ua/5-produktiv-yaki-ne-mozhna-yisty-na-snidanok/
10 продуктів, які найбільш корисні в певний час доби . Країна здоров'я / http://zdorovia.com.ua/harchuvannja/2064110-produktiv-yaki-naibilsh-korisni-v-pevnii-chas-dobi.html |
Кишечник — найцікавіший орган нашого тіла
Ендерс Дж. Е64 Внутрішня історія. Кишечник — найцікавіший орган нашого тіла / Джулія Ендерс; перекл. з нім. К. Меньшикової. — Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2015. — 288 с. : іл. До вашої уваги — його величність кишечник! Так-так, саме він! Ви ще соромитеся говорити про цей дуже важливий та цікавий орган свого тіла? Дарма! Тому що саме від його роботи залежить не тільки гарне фізичне самопочуття, але й ваш настрій та психічний стан. Узагалі, що ми знаємо про кишечник? Здається, зовсім небагато! Але ж це цілий світ зі своїми правилами, обов’язками, громадянами — і навіть злочинцями! Ця книга покликана змінити існуючий стан речей. Ви дізнаєтеся про структуру та принципи роботи кишечника, роль кишкової флори, вплив кишечника на мозок та зв’язок імунної системи і бактерій… Тож запрошуємо до захопливої подорожі травним шляхом! Обіцяємо, нудно не буде! |
Що їсти протягом дня?
Звісно, правильне харчування - у певній мірі річ індивідуальна. але кілька простих правил від професійного інструктора, можливо, допоможуть вам дійти до омріяної вагової позначки. Отож, ранок у інструктора з фітнесу Софії, як правило, починається із склянки звичайної води. Це хороший метод, для того аби “увімкнути організм” і зберігати активність протягом дня. Далі - чай або кава. І лише тоді - перехід до ранкової розминки. На сніданок ви з впевненістю можете дозволити собі деякі улюблені продукти чи навіть солодощі - кілька шматочків шоколаду, мармелад, зефір. У нашому випадку це - домашній сир з шматочками фініків та ложкою меду.Вівсянка та омлет також підійдуть для поживного сніданку. Не варто робити значних перерв між прийомами їжі. Максимум - 4 години. |